Liposuction nedir? Kimlere uygulanır?

        Normal veya normale yakın kilosu olan fakat vücudun belli bölgelerinde fazla yaÄŸ depolanmaları olan hastalar, deri kalitesinin iyi olması durumunda rahatlıkla uygulanabilir ve olumlu sonuçlar alınır. Deri kalitesi kötü, yani deri sarkık veya çatlak ise dermolipektomi dediÄŸimiz germe ameliyatları tercih edilir. YaÅŸ sınırlaması yoktur. Hastanın psikolojisi deÄŸerlendirilmeli, beklentiler mutlaka gerçekçi olmalı ve cerrah ile tartışılmalıdır. Beklentileri gerçekçi olmayan hastalarda uygulanmamalıdır. Liposuction sahasından yakın zamanda ameliyat yapılmışsa, kan dolaşımında problem varsa, kalp veya akciÄŸer hastalıkları varsa liposuction tercih edilmemelidir. Ayrıca hasta antidepresan ilaçlar veya kilo verdirici ilaçlar kullanıyorsa, liposuctionda 3 hafta önce bu ilaçlar kesilmelidir. Yüzden ayak bileÄŸine kadar heryere rahatlıkla uygulanabilen liposuction, kadınlarda en sık kalça, göbek bacaklar ve boyun, erkeklerde ise bel, boyun altı ve göbek bölgelerine yapılmaktadır. Liposuction hastalara daha rahat giyinme, rahat hareket edebilme ve özgüveninizi artırma ÅŸansı verir.

            Liposuction ameliyatı çoÄŸu zaman tek seanslı olup, 4 kilodan fazla saf yaÄŸ alınması gerekiyorsa, kısa aralıklarla kalan miktar da alınabilir. Aynı lokalizasyondan yaÄŸ alınacaksa 6 hafta beklenmelidir. Liposuction ile alınan yaÄŸlar istenildiÄŸi takdirde, çökük, yaÄŸ eksikliÄŸi olan, ince veya kırışık olan bölgelerde enjekte edilerek kullanılabilmektedir. Alınan yaÄŸlar enjektörde steril bir ÅŸekilde toplanmalı, içindeki sıvı filtre edildikten sonra salt yaÄŸ kısmı daha ince kanüller yardımı ile verilebilmektedir. Birkaç lokalize alandan yaÄŸ alınması durumunda lokal anestezi tercih edilirken, daha fazla alanlar için genel anestezi uygun olacaktır. Ameliyat 1-3 saat arası ortalama süreye sahiptir. Bir veya iki lokalizasyondaki yaÄŸ depolanmasını almak için hastanın hastanede kalması gerekmese de daha fazla yaÄŸ almalar için hastanın 1-2 gün hastanede kalması gerekebilir. SeçilmiÅŸ hastalarda yeterli ekip ve cihazla cerrahınız estetik plastik cerrah olmak kaydıyla güvenli bir iÅŸlemdir. Ameliyatın riskleri kanama, deri hasarları, sinir yaralanması, enfeksiyon (iltihab) ve sıvı birikimleri olarak sayılabilir. Ayrıca deri düzensizlikleri ve yaÄŸ embolisi de görülebilir. Liposuction sonrası izler küçüktür ve mümkün olduÄŸu kadar göz önünde olmayan yerlerde planlanır. Kontur farklılıkları için ikinci bir müdahale gerekebilir.

        Hasta ayakta iken yaÄŸ alınacak yerler yaÄŸ birikim oranlarına göre çizim yapılır. Ameliyat genel anestezi tercih edilmiÅŸse, hastane koÅŸullarında ameliyathanede anestezi doktorunun kontrolünde yapılır. Lokal anestezi kullanılacaksa, sedasyon eklenebilir. Islak teknik uygulanacaksa, hazırlanan solüsyon verilir, yaÄŸ birikimi olan alandan yaÄŸların rahat alınabileceÄŸi ve kesi izinin çok dikkat çekmeyeceÄŸi yerlere (göbek kıvrımı, kasık kıvrımı gibi) birkaç mm’lik insizyonlar yapılarak, buradan kanüllerle negatif basınçlı vakum uygulayarak, yaÄŸ fazlalıkları çekilir. En az iki veya lokalizasyona göre üç delik açılmalı ki daha orantılı yaÄŸ alınabilsin. Birden fazla alana tek seansta liposuction uygulanabilir. Kanül delikleri genellikle dikilmez, gerekirse 1-2 dikiÅŸ konabilir. Bazen ince lastik borular konarak içerideki sıvı birikiminin daha rahat atılması saÄŸlanır.

Laser Liposuction Ameliyatı Sonrası:

         Liposuction ameliyatından sonraki evre rahattır. AÄŸrı az olur ve doktor kontrolünde aÄŸrı kesicilerle giderilir. Liposuction uygulanan alanlarda elastik bandajlarla pansuman kapatılır. Liposuction için korse 1-2 gün içinde baÅŸlanmalıdır. Korse iki ay kullanılmalıdır. Taburcu edildikten hemen sonra normal yaÅŸamına devam edebilir, fakat 2-4 hafta ağır aktiviteden sakınılmalıdır. Liposuction uygulanan alanlarda nadiren morluk oluÅŸabilir. Bir hafta içinde geçer. ÅžiÅŸlik, uyuÅŸukluk, karıncalanma ve yanma hissi oluÅŸabilir. Bunlar geçicidir. Yürüyüşler bu sorunların kaybolmasını hızlandırır. DikiÅŸ varsa 5-10 gün içinde alınmalıdır. ÅžiÅŸliklerin inmesi ve vücut hatlarının belirmesi 8 haftayı bulacaktır. Ameliyat yara izleri de 2-6 ay içinde belli belirsiz hale gelir . ÅžiÅŸliklerin azaldığı ve vücudun ÅŸekillendiÄŸi süreç olan 8 haftalık dönemde LPG uygulaması Ã¶nerilir. Hem ÅŸiÅŸliÄŸi hem de selülitleri azaltarak, daha düzgün bir görünüm saÄŸlamada faydalı olur. Ä°ÅŸe dönüş ise ameliyatın derecesi ile ilgilidir. GüneÅŸe maruz kalındığında kalıcı olabilen pigmentasyon deÄŸiÅŸiklikleri (kahverengi noktalar) gibi sorunlar oluÅŸabilir. Dikkat edilmelidir.

Liposuction Öncesi Önemli Hatırlatmalar:

  • Çene altı (gıdık), yanaklar, boyun, kolun iç kısmı, memeler, göğüs, karın bel, kalça, genital organların çevresi, yanlar, uyluk, diz iç yüzü, bacak arkası ve ayak bileÄŸinden rahatlıkla fazla yaÄŸ dokuları liposuction ile alınabilir. Germe küçültme ameliyatlarına yardımcı olma amacıyla eklenebilir.
  • Liposuction deliklerinin izleri göz ardı edilebilecek özelliktedir.
  • Bir seferde hastaya baÄŸlı olarak, güvenli bir ÅŸekilde 4.5 litreye kadar yaÄŸ alınabilir. Kan ve sıvı destekleri ile daha fazla da alınabilir. Ancak bu cerrahın tercihine bırakılmalıdır. 3-6 ay aralarla tekrarlanabilir.